Monet polut työelämään

Monet polut työelämään

torstai 29. marraskuuta 2018


MOKU-aamukahveilla


Mopo osallistui Hamkilla "Nipsulassa"  maahanmuuttajatyötä tekevien moku-aamukahveille 26.11.2018.
Paikalla oli monipuolisesti alueen kotouttamisen parissa työskenteleviä toimijoita. Kuulimme erilaisista opiskelijiden monikulttuurisuuteen liittyvistä projekteista. Mukana Kiipulan lisäksi olivat muun muassa ammattiopisto Tavastia.TE_toimisto,  Hämeen setlementti, Hämeenlinnan kaupungin eri alueilta (sosiaali- ja terveyspalvelut, kirjasto), Keskussairaala, Vanajaveden opisto ja pakolaisten vastaanotto.  
Tilaisuudessa jaettiin tietoa maahanmuuttajille suunnatuista erilaisista palveluista vapaa-ajalle ja yleensä arkeen tukemaan kotoutumista.  Hamkin sosiaalialan opiskelijat ottavat mielellään ideoita erilaisten maahanmuuttajille kohdistettavien projektien toteuttamisesta mm. opinnäyte- tai harjoitustyönä. Kirjasto toi esiin heillä toteutettavat naisten dialogiset keskusteluryhmät. Tavastia muistutti roolistaan maahanmuuttajien palvelujen kehittämisestä, heillä opiskelijoista jopa 15 % on maahanmuuttajataustaisia. Oma HÄMEeellä LaPe -hankkeessa uudistetaan lapsiperheiden palveluita ja maahanmuuttajat ovat osa tätä ryhmää.  
Keskusteluissa nousi myös huoli  eläkeikäisistä maahanmuuttajista, jotka tarvitsevat niin ikään toimintaa. Kirjasto olisi luonteva paikka kohdata heitä ja toteuttaa toimintaa. Kirjastolla onkin tarvetta selkokieliselle kouluttajalle. Kirjastolla olisi valmiuksia myös lukupiirityyppiselle toiminnalle. 
Te- toimisto nosti esiin "väliinputoajaryhmän",kotoutumisajan ohittaneet työluvalla Suomeen tulleet, työttömäksi jääneet henkilöt,  joiden kotoutumisnen ei ole onnistunut. He tarvitsevat paljon tukea ja ohjausta. Niin ikään miehille tarkoitettuja ryhmiä tarvitaan. Hämeen setlementti on ollut ansiokkaasti järjestämässä monenlaista toimintaa mm. Miesten tila ja suomenkielenryhmät kotona pienten lasten kanssa oleville äideille. 

Alueella on paljon erilaista toimintaa ja tapahtumia eri toimijoiden järjestämänä ja lisää syntyy jatkuvasti. Tärkeää  ovat tällaiset tapaamiset, joissa verkostotoimijat jakavat ja levittävät  tietoa tapahtumista ja toteutuksista.
Lehtori Jana Vyborna-Turunen Hamkista kertoo sosiaalialan koulutuksen sisällöistä monikulttuurisuuden näkökulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti