Monet polut työelämään

Monet polut työelämään

keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Mitä MoPo- hankkeessa onkaan saatu aikaan?

Hanke alkaa vähitellen kääntyä kohto loppuaan ja sen myötä istuimme jo pohtimaan mitä tulikaan tehtyä. Kuten yleensä, vauhti on kiihtynyt ja juuri kun homma alkaa löytää hyvät urat polulta, se loppuu. 

Oleelliset työt on tehty. Ammatillisen osaamisen arvioinnin mallinnus on laadittu ja sen jatkohyödyntämistä pohditaan kovasti. Arviointimallin prosessikuvaus onkin havainnollistettuna edellä blogissamme. Opettajilta saatu palaute sen toimivuudesta on ollut positiivista. Sen avulla opettajan työ on saanut uuden työkalun arvioinnin tueksi. Arvioitavat asiakkaat saavat ihan konkreettisen kuvauksen osaamisestaan - "Hei, näitäkö minä osaan!" Myös motivaatio ja orientaatio alan töihin paranee ja ymmärrys suomalaisesn ammatillisen koulutuksen vaatimuksista selkiytyy.
Arviointimallilla ei voida tyhjentävästi avata asiakkaan osaamista, mutta keskeinen osaaminen tai sen täydentämistarve voidaan tehdä näkyväksi.

Samoin opiskelu- ja työvalmiuksien arvioinnilla voidaan saada kuvatuksi asiakkaan sen hetkisiä tuen tarpeita ja siten palveluvekostossa voidaan ohjata tarkoituksenmukaisiin palveluihin tai koulutukseen. Arvioinnin tavoitteena on niin ikään helpottaa ja selkeyttää asiakkaan henkilökohtaisen työelämäpolun rakentamista. 

Verkostotyöllä on ollut hankkeen toteuttamiselle perustavanlaatuinen merkitys - ilman muita verkostotoimijoita hanketta ei olisi ollutkaan. Verkostoissa olemme saaneet ja jakaneet osaamista. Ihmiset, jotka tekevät tätä arvokasta työtä ovat tulleet tutuiksi. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja yhteisen asian eteen tehtävä työ on varmasti antanut kaikille uusia ajatuksia ja näkökulmia. Pulmatilanteissa verkoston apu on ollut korvaamatonta. Kaikkien toimijoiden asiantuntijuutta tarvitaan, sillä yksi asiantuntija ei voi ratkaista kaikkea.

Forssan alueen "Kotipesämalli" on yksi esimerkillinen  käytäntö tiiviistä yhteistyöstä alueen  kotouttamisen ohjausprosessissa. Ajatuksena on ollut: "Yhtäkään asiakasta ei hukata" kotoutumiskoulutuksen jälkeen. Forssan osahankkeessa on tehty paljon alueellisesti työtä myös yrittäjyyden tukemiseksi. Yrittäjyyspajoja on järjestetty ja hankkeen lopulla saamme myös yrittäjyyden ohjaukseen tueksi selkokielisen "oppaan." Olemme osahankkeiden toteuttajina tehneet yrittäjyyspajojen toteutuksessa yhteistyötä. 

Asiakastyössä yksilölliset polut ovat olleet sanan mukaisesti hyvin yksilöllisiä! Valtaosa asiakkaista on ohjautunut koulutukseen, osa on löytänyt työpaikan. Onpa yrittäjyyden polullekin lähtenyt muutama. Yksi pyörittää  jo täysillä omaa yritystä!  Valtaosa asiakkaistamme on ollut 20-35 vuotiaita aikuisia. Vain muutamien kohdalla työllistyminen tai koulutuspaikka on vielä avoin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti