Monet polut työelämään

Monet polut työelämään

Monet polut työelämään -hankkeen kuvaus

Hankkeen kohderyhmänä ovat kotoutumiskoulutuksen jälkeen vailla työtä tai opiskelupaikkaa olevat maahanmuuttajat.
Tämä ryhmä tarvitsee erityisiä keinoja integroituakseen työmarkkinoille. Arviointi-, ohjaus-, koulutus- ja työllistymispalvelujen tulee sopivassa muodossa olla näiden ihmisten saatavilla. Hankkeessa kehitetään näitä palveluja ja niiden välistä koordinointia.
Hankkeessa luodaan uusi, joustava kotoutujien erilaiset tarpeet huomioiva ja kustannustehokas palvelumalli, jonka kautta työllistyminen kotoutumiskoulutuksen jälkeen tehostuu. Uutta mallissa on se, että se luodaan eri organisaatioiden välisessä yhteistyössä ja toiminta ylittää organisaatio- ja paikkakuntarajat tarvittaessa.
Hankkeen myötä kotoutumiskoulutuksen suorittaneiden maahanmuuttajien osaaminen kartoitetaan ja tulosten perusteella maahanmuuttaja pystytään ohjaamaan sopivaan koulutusmuotoon tai työpaikkaan ja näin edesautetaan nopeaa työelämään tai tarkoituksenmukaiseen koulutukseen siirtymistä.
Hankkeen tuloksena kotoutumiskoulutuksen suorittaneiden maahanmuuttajien työllistyminen paranee, pääsy jatkokoulutukseen selkeytyy ja kynnys ryhtyä yrittäjäksi madaltuu. Hankkeen myötä kotoutumiskoulutuksen suorittaneiden kotoutujien kotoutumisprosessin jatkuu koulutuksen päätyttyäkin sujuvasti ja yksilöllisesti ja näin kotoutujien työllisyysaste paranee ja uhka pitkäaikaistyöttömyydestä tai työmarkkinoilta syrjäytymistä vähenee.

Hankkeen toteuttajat ja keskeiset toimenpiteet ovat seuraavat:
1. Koulutuskeskus Tavastia: aiemman osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen toiminnallisten työvälineiden jakäytäntöjen kehittäminen. Tässä käytetään hyväksi mm. Salpauksessa kehitettyjä aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen (AHOT) malleja sekä Ohjaamo-hankkeissa suomalaisille kehitettyjä ammatillisen osaamisen ja motivaation toiminnallisia testejä.
2. Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen ky sekä Forssan seudun hyvinvointi-ky keskittyvät eri toimijoiden välisen tiedonjaon, työnjaon ja osaamisen kehittämiseen. Tavoite on luoda kotipesämalli, josta käsin maahanmuuttajien arviointi ja ohjaus voidaan toteuttaa yksilöllisesti. Mukana ovat myös Martat ja SPR. Kotipesä on maahanmuuttajalle turvaverkko, jossa on tarjolla säännöllisesti ohjausta, vertaistukea ja kielikoulutusta. Kotipesässä tapaavat maahanmuuttajat, ammatinopettajat, työelämän edustajat ja järjestöt.
3. Kiipulan ammatillinen erityisoppilaitos keskittyy tunnistamaan maahanmuuttajien traumaperäisiä ja muista syistä johtuvia oppimisen ongelmia. Tässä tehdään yhteistyötä mm. Diakonissalaitoksen ja muiden ammatillisten erityisoppilaitosten kanssa.
4. Kaikki tahoillaan edistävät maahanmuuttajien yrittäjyyskoulutusta ja –kasvatusta. Projektin kumppanien tavoitteena on tuottaa itselleen ja muille tarvitseville soveltuvaa materiaalia yhdistettynä neuvontapalvelujen kehittämiseen. Kiipulalla on paljon osuuskuntaosaamista, joka yhdistetään hankkeeseen.
5. Jokainen partneri osallistuu myös maahanmuuttajien ohjauksesta vastaavien keskeisten toimijoiden osaamisen ja yhteistyön kehittämiseen. Hankkeen tuloksena syntyy verkosto, joka on tietoinen toinen toistensa työstä, osaamisesta ja keskeisistä menetelmistä.

Hankkeen nimi on Monet polut työelämään ja sen kesto on 1.11.2016 - 31.12.2018.

Kyseessä on Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoittama ESR-hanke, joka kuuluu kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti