Monet polut työelämään

Monet polut työelämään

perjantai 2. kesäkuuta 2017



29.5.2017 Psykologin näkökulmaa ja huomioita hankkeeseen: 

Kiipulan psykologin arvioon tulleiden asiakkaiden asiat ovat edenneet hyvin. Haastatteluiden ja erilaisten testitehtävien avulla on saatu kartoitettua oppimisvalmiuksia ja kuntouksellisen tuen tarvetta. Tämän tyyppinen arviointi vie aikaa, ja se on syytä tehdä huolella, jotta siitä on asiakkaalle oikeasti hyötyä. 

Tulkin käyttö psykologin tekemässä arvioinnissa on välttämätöntä, jotta tulokset ovat luotettavia. Tulkkiyhteistyö on sujunut hyvin, mutta haasteena ovat joskus tulkkitilausten käytännön järjestelyt: on esim. saatava sovittua samankielisten asiakkaiden tapaamisia peräkkäin samaksi päiväksi, koska tulkit tulevat usein toiselta paikkakunnalta eivätkä he voi tulla pelkästään yhden tunnin tapaamisen takia isojen matkakustannusten takia. Toisena haasteena on se, että esihaastateltuja asiakkaita on ollut vaikea tavoittaa uudelleen, eikä läheskään kaikkia ole saatu varsinaisiksi asiakkaiksi (=aloituslomaketta täytettyä). Asiakkuuksia on siten vasta vähäisesti. Toisaalta yhden asiakkaan asioiden hoitaminen vie paljon aikaa tapaamisineen, asioiden selvittelyineen sekä palautteen ja lausunnon kirjoittamisineen, joten tämänkaltaisia perusteellisia arviointeja ei voikaan olla kovin monta lyhyessä ajassa. Huomiota tulee kiinnittää siihen, että jo esihaastatteluissa saadaan asiakkuus kirjatuksi ajan säästämiseksi.


Hankekumppanuudessa työskentely on antoisaa, sillä on rikkaus, kun samojen asiakkaiden asioita pohtii useampi hanketyöntekijä. Toisaalta hanketyöntekijöiden välinen viestintä ja ajantasainen tiedotus vaativat aikaa ja paneutumista, jottei asiakkaita vaivata samoilla kysymyksillä ja jotta heidän asiansa etenisivät sujuvastiAvoimia kysymyksiä on vielä paljon, mutta suunta on löytymässä.

Jonkinlainen alustava malli oppimisvalmiuksien ja kuntoutustarpeen selvittämiseen on nyt siis luotu, mutta vielä tarvitaan lisää kokemuksia erilaisista asiakkuuksista, jotta malli voi kehittyä. Tämänkaltainen asiakkaita arvioiva ja samalla myös jatkoon ohjaava palvelu vaatii hanketyöntekijöiltä myös oman maahanmuuttajuuteen liittyvän tiedon kartuttamista. Omaa tietouttaan voi parantaa tutustumalla muiden samankaltaisten hankkeiden toimintaan, tutustumalla oman alueen oppilaitosten opiskelutarjontaan ja työpaikkoihin sekä hankkimalla perustietoa kuntien ja maahanmuuttoviraston internetsivuilta. http://www.migri.fi/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti