Monet polut työelämään

Monet polut työelämään

tiistai 20. kesäkuuta 2017

20.6.2017

"Kesän korvalla juhannusta odotellessa"

Hankkeen aikana olemme saaneet toteutettua ensimmäiset yrittäjyysinfot sekä Forssassa että Hämeenlinnassa toteutettua. Osallistujien mielenkiinto oli positiivinen ja innostunut. Osallistujat kyselivät paljon yrittämisen mahdollisuuksista ja käytännöistä sekä siitä mitä yrityksen pyörittäminen vaatii Suomessa. Myös yritystoiminnan kulttuurieroista keskusteltiin. Tilaisuuden päättyessä osallistujat olivat innostuneita ja moni jäi miettimään yritystoiminnan mahdollisuuksia omalla kohdallaan Suomessa.

Ammatillisen osaamisen kartoituksista olemme saaneet ensimmäiset kokemukset. Ammttiopisto Tavastiassa on hankkeen tiimoilta kartoitettu ammattiosaamista seuraavilla aloilla: autoala, pintakäsittelyala ja rakennusala. Kokemukset kartoituksesta ovat positiiviset. Osaamisen testaajat eli ammatilliset opettajat ovat olleet innostuneita ja tyytyväisiä sekä motivoituneita kehittämään yksilöllisiä malleja testata käytännössä ammattiosaamista. Ammattiopettajan, jolla on vahva oman alansa osaaminen koulutuksen ja työelämätarpeiden näkökulmasta kykenee kokonaisvaltaisesti keräämään arvioitavan henkilön osaamisen tiiviiksi lausunnoksi. Maahanmuuttaja voi hyödyntää lausuntoa koulutushaussa ja  työpaikan hakemisessa.
Käytännön ammattitaitotestit tuovat esille ammattien kulttuurien eroja hyvin esille. Samalla saadaan näkyviin ne ammattitaidon osat, jotka vaativat lisäosaamista suomalaisen mittapuun mukaisiin työtehtäviin.


Forssan ammatti-instituutti on kehitellyt yhteistyössä alueen kuntien, työhallinnon  ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa Kotipesämallia. On huomattu haasteelliseksi pienen seutukunnan mahdollisuudet järjestää yhden toimipisteen malli.  Tässsä vaiheessa hanketta kokeillaan kotipesämallia verkostomuotoisena palveluna, jossa toimijat ovat tahoillaan, mutta tekevät tiivistä yhteistyötä asiakkaan poluttamiseksi. Tämä malli myös antaa tärkeää infoa siitä, millaista palvelua ko. seutukunnan maahanmuuttajat tarvitsevat.  Saadun tiedon ja kokemuksen mukaan Kotipesä-mallia voidaan edelleen kehittää.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti